Postup
1. Z cukru připravíme karamel. V čistý, pevný, suchý a velký hrnec vsypat cukr. Na středně vysokou teplotu zahřejte cukr, na začátku cukr nemíchejte. Když uvidíte zdola cukr rozpustil, můžete začít míchat a snižte trochu teplotu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle. Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu.
2. Hrnec sundejte z plamene, promíchejte. Pokud uvidíte hrudky cukru, míchejte dokud se cukr úplně nerozpustí. Metličkou do karamelu pomalu zalijeme vroucí vodu. Na začátku dejte 1 polévkovou lžičku vody a uvidíte jak karamel bude prskat! Postupně vlijeme ostatní vroucí vodu.
3. Do karamelu přidáme máslo a med, a pořád mícháme. Vraťte hrnec na střední plamen. Přidáme sůl a perníkové koření.
4. Hrnec sundejte z plamene, přidat sodu. Míchejte a uvidíte jak bude reagovat soda. Karamel bude se velmi pěnit. Promíchejte. Pěna si usadne a karamel stane tmavší.
5. Karamel nechejte vychladit aby byl teplý, není horký.
6. Přidáme vejce, promícháme. Přidáme postupně mouku (800 g), vypracujeme vláčné a zlehka lepkavé těsto. Přidáme ostatní 100 g mouky, pokud to bude nutné. Zabalíme do folie a dáme do lednice, nejlépe přes noc.
7. Těsto vyválíme na plát o 0,5 nebo 1 cm, zkuste si upéct pár perniku a vyberte si nejlepší tloušťku.
8. Pečte v předehřáté troubě do 180 C asi 6-8 minut pro perníčky o 0,5 cm a 10-12 minut pro perníčky o 1 cm. Z trouby vyndaváme perníčky raději dříve než později. Jsou hotové, když jsou pružné.
9. Perníčky necháme vychladnout.