Recept na hned měkké perníčky
15.11.2021 Od Kukz Design Off

Velmi chutné karamelové perníčky, které jsou měkké hned po upečení

Máme pro vás recept na netradiční medové perníčky, co se rozplývají na jazyku. Perníčky s vůní medu, perníkového koření a karamelu. Měkké, křehké a lahodné perníčky ihned ke zdobení a podávání. Vaše děti budou nadšené! 

Suroviny

500 g cukru (krystal)
200 ml vroucí vody
200 g másla (může být i 180g)
1 č.lžička jedlé sody
1/2 č.lžička sůli
2 lžičky mletého perníkového koření (dle chuti můžete více)
1 vajíčko
800-900 g hladké mouky
3-4 pol. lžice medu
 
! Pokud budete vařit karamel poprvé, nezapomínejte při vaření karamelu na svou bezpečnost ! Oblékněte si dlouhé rukávy, noste zástěru a ruku si chraňte chňapkou.
 

Postup

1. Z cukru připravíme karamel. V čistý, pevný, suchý a velký hrnec vsypat cukr. Na středně vysokou teplotu zahřejte cukr, na začátku cukr nemíchejte. Když uvidíte zdola cukr rozpustil, můžete začít míchat a snižte trochu teplotu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle. Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu.
 
2. Hrnec sundejte z plamene, promíchejte. Pokud uvidíte hrudky cukru, míchejte dokud se cukr úplně nerozpustí. Metličkou do karamelu pomalu zalijeme vroucí vodu. Na začátku dejte 1 polévkovou lžičku vody a uvidíte jak karamel bude prskat! Postupně vlijeme ostatní vroucí vodu.
 
3. Do karamelu přidáme máslo a med, a pořád mícháme. Vraťte hrnec na střední plamen. Přidáme sůl a perníkové koření.
 
4. Hrnec sundejte z plamene, přidat sodu. Míchejte a uvidíte jak bude reagovat soda. Karamel bude se velmi pěnit. Promíchejte. Pěna si usadne a karamel stane tmavší.
 
5. Karamel nechejte vychladit aby byl teplý, není horký.
 
6. Přidáme vejce, promícháme. Přidáme postupně mouku (800 g), vypracujeme vláčné a zlehka lepkavé těsto. Přidáme ostatní 100 g mouky, pokud to bude nutné. Zabalíme do folie a dáme do lednice, nejlépe přes noc.
 
7. Těsto vyválíme na plát o 0,5 nebo 1 cm, zkuste si upéct pár perniku a vyberte si nejlepší tloušťku.
 
8. Pečte v předehřáté troubě do 180 C asi 6-8 minut pro perníčky o 0,5 cm a 10-12 minut pro perníčky o 1 cm. Z trouby vyndaváme perníčky raději dříve než později. Jsou hotové, když jsou pružné.
 
9. Perníčky necháme vychladnout.
 
Perníčky hned měkké a s naše vykrajovátka navíc odpadá starost s jejich pracným zdobením, protože perníčky krásně drží reliéf. 
 
 
**********************************************
📷 Vyčistit hrnec: nechte hrnec odmočit v teplé vodě, nebo ho naplňte vodou a tu přiveďte k varu. Horká voda zbytky karamelu úplně rozpustí.
**********************************************
 
Recept na hned měkké perníčky a velikonoční vykrajovátka © Kukz Design
 
Copyright © Kopírování a další šíření receptů povoleno pouze s výslovným uvedením aktivního odkazu na stránky  Kukz Design.