Velmi chutné karamelové perníčky, které jsou měkké hned po upečení

Máme pro vás recept na netradiční medové perníčky, co se rozplývají na jazyku. Perníčky s vůní medu, perníkového koření a karamelu. Měkké, křehké a lahodné perníčky ihned ke zdobení a podávání. Vaše děti budou nadšené! 

Suroviny

500 g cukru (krystal)
200 ml vroucí vody
200 g másla (může být i 180g)
1 č.lžička jedlé sody
1/2 č.lžička sůli
2 lžičky mletého perníkového koření (dle chuti můžete více)
1 vajíčko
800-900 g hladké mouky
3-4 pol. lžice medu
 
! Pokud budete vařit karamel poprvé, nezapomínejte při vaření karamelu na svou bezpečnost ! Oblékněte si dlouhé rukávy, noste zástěru a ruku si chraňte chňapkou.
 

Postup

1. Z cukru připravíme karamel. V čistý, pevný, suchý a velký hrnec vsypat cukr. Na středně vysokou teplotu zahřejte cukr, na začátku cukr nemíchejte. Když uvidíte zdola cukr rozpustil, můžete začít míchat a snižte trochu teplotu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle. Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu.
 
2. Hrnec sundejte z plamene, promíchejte. Pokud uvidíte hrudky cukru, míchejte dokud se cukr úplně nerozpustí. Metličkou do karamelu pomalu zalijeme vroucí vodu. Na začátku dejte 1 polévkovou lžičku vody a uvidíte jak karamel bude prskat! Postupně vlijeme ostatní vroucí vodu.
 
3. Do karamelu přidáme máslo a med, a pořád mícháme. Vraťte hrnec na střední plamen. Přidáme sůl a perníkové koření.
 
4. Hrnec sundejte z plamene, přidat sodu. Míchejte a uvidíte jak bude reagovat soda. Karamel bude se velmi pěnit. Promíchejte. Pěna si usadne a karamel stane tmavší.
 
5. Karamel nechejte vychladit aby byl teplý, není horký.
 
6. Přidáme vejce, promícháme. Přidáme postupně mouku (800 g), vypracujeme vláčné a zlehka lepkavé těsto. Přidáme ostatní 100 g mouky, pokud to bude nutné. Zabalíme do folie a dáme do lednice, nejlépe přes noc.
 
7. Těsto vyválíme na plát o 0,5 nebo 1 cm, zkuste si upéct pár perniku a vyberte si nejlepší tloušťku.
 
8. Pečte v předehřáté troubě do 180 C asi 6-8 minut pro perníčky o 0,5 cm a 10-12 minut pro perníčky o 1 cm. Z trouby vyndaváme perníčky raději dříve než později. Jsou hotové, když jsou pružné.
 
9. Perníčky necháme vychladnout.
 
Perníčky hned měkké a s naše vykrajovátka navíc odpadá starost s jejich pracným zdobením, protože perníčky krásně drží reliéf. 
 
 
**********************************************
📷 Vyčistit hrnec: nechte hrnec odmočit v teplé vodě, nebo ho naplňte vodou a tu přiveďte k varu. Horká voda zbytky karamelu úplně rozpustí.
**********************************************
 
Recept na hned měkké perníčky a velikonoční vykrajovátka © Kukz Design
 
Copyright © Kopírování a další šíření receptů povoleno pouze s výslovným uvedením aktivního odkazu na stránky  Kukz Design.
Nákupní košík
Přejít nahoru